Gouden Meeuw gaat naar Marijke L.J. Declercq

De Leuvense schrijfster Marijke L.J. Declercq heeft de Gouden Meeuw 2014 gewonnen. Ze krijgt de prijs voor haar psychologische thriller "Het burlen van het edelhert". De Gouden Meeuw bekroont het beste Nederlandstalige boek uitgegeven in eigen beheer.

De roman van Marijke L.J. Declercq overtuigde de jury door de soepele verteltrant, het natuurgetrouwe Schotse decor en de psychologische typering van de personages.

"De lezer wordt opgenomen in de besloten wereld van herberg The Forgotten Inn. Dat de zwendel in een farmaceutisch bedrijf, die de hoofdpersoon naar de herberg heeft doen vluchten, veel minder uitgewerkt wordt dan de toenemende spanningen tussen de verschillende personages, blijkt een goede vondst. En het veenlijkthema vormt een stevige inhoudelijke toemaat”, zo luidde het oordeel van de jury.

Het is de vijfde keer dat de prijs wordt uitgereikt. Dit jaar stonden proza en non-fictie met literaire kwaliteit centraal. 55 auteurs uit alle hoeken van Nederland en Vlaanderen stuurden werk in. De prijsuitreiking vond vandaag plaats tijdens de Schrijfdag in de Vooruit in Gent.

De Gouden Meeuw is een initiatief van Creatief Schrijven vzw. De winnaar krijgt professionele begeleiding bij de promotie van zijn boek, een herdruk van 50 exemplaren en een stevig boekenpakket. Het "Burlen van het edelhert" krijgt ook een bevoorrechte plek in onafhankelijke boekhandels.