Italiaanse kardinaal verdedigt controversiële richtlijn Vaticaan i.v.m. pedofilie

De voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, Angelo Bagnasco, steunt de richtlijn die Italiaanse bisschoppen niet verplicht om mogelijke gevallen van pedofilie te melden aan de politie. Hiermee verdedigt hij de controversiële richtlijn die het Vaticaan vrijdag verspreidde.

"Het Vaticaan eist dat we ons houden aan de nationale wetgeving, en in het Italiaanse recht bestaat er geen verplichting (om misbruik te melden)", zei kardinaal Bagnasco zaterdag in de marge van een vergadering in Genua.

Volgens de kardinaal hebben priesters daarentegen de "morele verplichting" om de kwetsbaren te beschermen en mee te werken aan het algemeen welzijn.

De richtlijn die het Vaticaan vrijdag verspreidde, veroorzaakte heel wat ophef bij organisaties die slachtoffers van seksueel misbruik ondersteunen. Deze richtlijn toont "de vreemde, onverantwoordelijke en deprimerende contradictie" in de woorden en de daden van het Vaticaan wat betreft seksueel misbruik, zegt de Amerikaanse vereniging voor slachtoffers van seksueel misbruik door priesters (SNAP).

Sinds 2010 verplicht het Vaticaan zijn bisschoppen om bij vermoedens van seksueel misbruik, de autoriteiten op de hoogte te brengen. Maar enkel in landen waar dit ook wettelijk is verplicht.