Klitsjko trekt zich terug uit Oekraïense presidentsverkiezingen

Vitali Klitsjko, een van de drie leiders van de pro-Europese beweging in Oekraïne, zal op 25 mei niet meedoen aan de presidentsverkiezingen. De 42-jarige Klitsjko heeft zijn kandidatuur zoals verwacht ingetrokken. In de plaats daarvan steunt de ex-bokskampioen de kandidatuur van de oligarch Petro Oleksijovitsj Porosjenko.
AP2014

Klitsjko maakte het nieuws bekend tijdens het congres van zijn partij in Kiev. "De democratische krachten moeten één kandidaat voordragen voor de verkiezing, en dat moet een kandidaat zijn die een zo groot mogelijke steun geniet", zei Klitsjko.

"Die kandidaat is vandaag voor mij Petro Oleksijovitsj Porosjenko", aldus Klitsjko. "Ik stel voor om hem te steunen als enige kandidaat voor de democratische beweging bij de presidentsverkiezingen." De leden van de partij stemmen in de loop van de dag over de presidentskandidaat.

De 48-jarige Porosjenko (kleine foto) geldt als favoriet voor het presidentschap. Hij staat bekend als een man van het compromis. Porosjenko was van 2009 tot 2010 minister van Buitenlandse Zaken onder Viktor Joesjenko. Van maart tot november 2012 was hij minister van Economie onder Viktor Janoekovitsj. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat hij bijna 25 procent van de stemmen zou binnenhalen.

Klitsjko, die vooral door Duitsland gesteund wordt, eindigde tweede in die rangschikking met 9 procent. Oud-premier Joelija Timosjenko krijgt volgens de peiling amper 8 procent van de stemmen. Klitsjko benadrukte dat hij wel kandidaat is voor de burgemeesterssjerp in Kiev.

De 48-jarige Porosjenko bevestigde gisteren officieel zijn kandidatuur. Hij heeft de Oekraïners beloofd hij een nieuw, modern en daadkrachtig leger zal oprichten dat de soevereiniteit en integriteit van Oekraïne zal verdedigen.