Krimtataren willen autonomie

De Tataren op de Krim gaan ijveren voor autonomie, nu Rusland het schiereiland geannexeerd heeft. Dat hebben de leiders van de 300.000-koppige minderheid zaterdag op een congres beslist.
AP2014

Ruim tweehonderd vertegenwoordigers van de Krimtataren bliezen zaterdag verzamelen in Bachtsjysaraj om zich te buigen over de toekomst van hun volk. De Tataren toonden zich de voorbije weken hevige tegenstanders van een Russische annexatie en hebben ook het omstreden referendum geboycot.

Concreet stemden de leiders zaterdag in met een resolutie die oproept tot "het lanceren van de wettelijke en politieke procedures voor een nationale en territoriale autonomie voor de Krimtataren op hun historische grondgebied, de Krim".

Als de Russen op de Krim zich hebben mogen uitspreken over hun toekomst, "dan hebben de Tataren op de Krim ook dat recht", argumenteerde grootmufti Ravil Gainutdin, die aan het congres deelnam.

De Tataren zijn goed voor zowat twaalf procent van de bevolking op de Krim. Het is een inheemse groep van Turkse afkomst, die ten tijde van Stalin gedeporteerd zijn richting Centraal-Azië.