Meer dan miljoen vluchtelingen door oorlog in Zuid-Soedan

De afgelopen drie maanden hebben al meer dan 1 miljoen mensen, door de oorlog in Zuid-Soedan, hun huizen moeten ontvluchten. Dat meldt de VN. Vorig jaar zijn in het land zware gevechten begonnen tussen het leger van de president en de strijdkrachten van zijn voormalige vicepresident.

"In de honderd dagen sinds het begin van het conflict in Zuid-Soedan zijn al meer dan 1 miljoen mensen hun huizen ontvlucht. 800.000 mensen zijn in Zuid-Soedan op de vlucht, 255.000 anderen zijn naar de buurlanden gevlucht", klinkt het.

Op 15 december 2013 zijn in het land zware gevechten begonnen tussen het leger van president Salva Kiir en de strijdkrachten van zijn voormalige vicepresident Riek Machar. In januari werd een staakt-het-vuren afgekondigd, maar de gevechten gaan voort in bepaalde regio's. Onderhandelingen tussen de verschillende partijen hebben nog niets opgeleverd.

Tienduizenden mensen zoeken onderdak in basissen van de VN, waar ze in steeds moeilijkere omstandigheden moeten overleven nu het regenseizoen voor de deur staat. De VN schatten dat zowat 5 miljoen mensen, die wonen in moeilijk bereikbare gebieden, hulp nodig hebben.

Door het conflict is de voedselveiligheid erg achteruitgegaan, klinkt het nog. De voedselvoorraden worden geplunderd. Het Wereldvoedselprogramma van de VN is ondertussen begonnen met de bevoorrading van voeding en medicijnen.