Obama spreekt met Saudische activiste voor vrouwenrechten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn bezoek aan Saudi-Arabië afgerond met een ontmoeting met een prominente Saudische activiste voor vrouwenrechten. Obama keerde vandaag terug naar Washington na zijn internationale trip deze week die hem ook naar Nederland en België bracht.
Obama overhandigt de award aan Maha Al-Muneef.

Obama kwam gisteren aan in de hoofdstad Riyadh om er te praten met de Saudische koning Abdullah. Het beloofden moeilijke gesprekken te worden want de laatste jaren zijn de relaties tussen de VS en Saudi-Arabië, nochtans al lange tijd trouwe bondgenoten, sterk bekoeld.

De Saudi's zijn niet tevreden over het buitenlandse beleid dat de Amerikanen voeren ten opzichte van landen als Syrië en Egypte. Bovendien zijn ze niet te spreken over de onderhandelingen over het kernprogramma van Iran, de grote vijand van Saudi-Arabië. Ze zien de toenadering tot de VS met lede ogen aan.

Amnesty International had erop aangedrongen dat Obama de Saudische koning zou aanspreken op de schendingen van de mensenrechten in het land, maar daarover hebben ze het niet gehad, zo heeft het Witte Huis laten weten. Maar de kwestie kwam wel aan bod tijdens het bezoek aan Saudi-Arabië.

Voor hij weer vertrok uit Riyadh had Obama namelijk een ontmoeting met Maha al-Muneef, een prominente activiste die strijdt voor meer vrouwenrechten in Saudi-Arabië. Al-Muneef was een van de tien vrouwen die eerder dit jaar door de Amerikaanse overheid geëerd werden om hun moed. Omdat al-Muneef de ceremonie in Washington niet had kunnen bijwonen, overhandigde Obama haar de award nu in persoon.

Bij het overhandigen van de prijs, prees Obama al-Muneef voor haar inspanningen "om wetten goedgekeurd te krijgen die vrouwen en kinderen beschermen tegen huiselijk geweld, en om veilige schuilhuizen te creëren voor diegenen die eronder lijden".

Meest gelezen