Ook homo's in Engeland en Wales kunnen nu trouwen

Het mag voortaan ook in Engeland en Wales. Homo’s kunnen, voor het eerst, in die Britse regio’s trouwen. De regenboogvlag wapperde gisteren al van een aantal regeringsgebouwen in Londen en in tenminste drie hoofdstedelijke deelgemeentes zijn klokslag middernacht homo’s in de echt verbonden.

Britse kranten en media staan vol blije verhalen die getuigen van de liberale, verdraagzame kant van het conservatieve Groot-Brittannië. Met de wet op het homohuwelijk hebben de Britten zichzelf verrast.

Akkoord, het heeft lang geduurd voordat homoseksualiteit openlijk erkend werd, laat staan uit het verdomhoekje gehaald. Maar het was toch maar een Conservatieve premier die homohuwelijken mogelijk maakte en de omstreden wet verdedigde in zijn achterban. En zeker, de Anglicaanse Kerk en de meeste andere geloofsgemeenschappen blijven verzet bieden, maar niemand die er tegen de hoop loopt. In Londen geen demonstraties van opponenten van het homohuwelijk zoals in Parijs.

Naar Britse begrippen is het razendsnel gegaan. In 1993 was het nog mogelijk achter de tralies te belanden als je 18 jaar of jonger was en je had een homoseksuele relatie.

Tot elf jaar geleden was het scholen verboden om in positieve zin over homoverhoudingen te praten. Het tij begon te keren toen in 2005 schoorvoetend een alternatief bedacht werd voor het homohuwelijk. Homo’s konden vanaf nu een samenlevingscontract sluiten. Het was een stap in de juiste richting, maar het was geen gelijkheid. 40.000 ceremonies later lijken samenlevingscontracten algemeen geaccepteerd. De weg was vrij voor de introductie van het homohuwelijk.

Hier en daar in de Britse hoofdstad zijn er zaterdag publieke feesten en er is een massaal meezingfeest in de concertzaal van de Royal Festival Hall. Tientallen, misschien honderden homostellen willen geschiedenis maken door morgen te trouwen. Maar wie komen er op die bruiloftsfeesten? Minder mensen dan je zou vermoeden.

Een onderzoek van de nieuwszender BBC Radio 5 Live suggereert dat een vijfde van de bevolking van Engeland en Wales een uitnodiging voor een homohuwelijksreceptie zou afslaan. Bijna twee keer zoveel mannen als vrouwen waren geneigd "nee" te zeggen. Van de peiling onder 1007 mensen zei 68 procent voorstander te zijn van homohuwelijken en 25 procent tegenstander. Onder 18- tot 34-jarigen steeg het percentage voorstanders naar 80 procent.

Homorechtenactivisten zeggen dat ze een hoop te vieren hebben. Ze zijn niet in de stemming om een domper op de feestvreugde te zetten. "De houding van de Britten is juist ongelooflijk positief", zegt de woordvoerder van campagneorganisatie Stonewall. "Wat wij moeten doen, is juist benadrukken dat vier van de vijf "ja" zouden zeggen tegen een uitnodiging voor een homohuwelijk."