René Jacobs wint Cultuurprijs voor Muziek

Dirigent en contratenor René Jacobs heeft op het Klarafestival in Brussel de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek gekregen uit handen van minister van Cultuur Joke Schauvliege. Aan de prijs is 12.500 euro verbonden en een kunstwerk van Philip Aguirre.

"René Jacobs is een stille virtuoos. Hij koppelt muziek en tekst aan theatraliteit, en doet dat op zo'n overtuigend intense en vaak verrassende manier dat zijn publiek zich graag gewillig laat meeslepen door zijn werk", zegt Schauvliege.

De jury kon zich naar eigen zeggen met een bijna ontroerende eendracht achter die ene laureaat scharen. "Dat is dan ook de meest markante kwaliteit van René Jacobs: het vermogen om zeer verschillend gezinde luisteraars te boeien", klinkt het.

"Als dirigerende classicus paart hij het doen aan het weten, de analyse aan de synthese. Als denkende zanger vindt hij het delicate evenwicht tussen wetenschap en intuïtie, tussen eruditie en extase. Als nestor van de muziekscene blijft hij pril maar groot talent ontdekken en kansen geven."

Streven naar authenticiteit

René Jacobs (°1946) is bekend als barokspecialist. Als contratenor haalde hij wereldniveau en als dirigent maakte hij spraakmakende internationale operaproducties. Hij verrichtte pionierswerk door het streven naar authenticiteit op de internationale operascene te introduceren.

Hij richtte zijn eigen ensemble op, Concerto Vocale, en gaf les aan verschillende internationale scholen. In 2005 ontving hij een Grammy Award voor zijn cd-opname van Mozarts "Le nozze di Figaro", een samenwerking met het Concerto Köln en het Collegium Vocale Gent. In 2008 kreeg hij de Klara Carrièreprijs.