Tienduizenden manifestanten eisen hervormingen in Thailand

In Thailand zijn tienduizenden betogers op straat gekomen om politieke hervormingen te eisen voor de volgende algemene verkiezingen. De manifestanten trokken van het Lumpini Park in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok naar het parlement.

De protesten tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra begonnen in november vorig jaar en leidden tot het ontslag van de premier en haar kabinet. De oppositie verwijt haar een marionet te zijn van haar broer Thaksin, die de Thaise politiek meer dan tien jaar domineerde. Hij werd in 2006 afgezet als eerste minister en later veroordeeld voor corruptie.

"We gaan dit land verlossen van de invloed van Thaksin", klinkt het. "We gaan dat samen doen door Thailand te veranderen in een land met een echte democratie, door het volk voor het volk."

Sinds 2001 zijn steeds partijen aan de macht geweest die door Thaksin werden geleid. Ook bij de vervroegde parlementsverkiezingen van 2 februari zou regeringspartij Pheu Thai de winnaar zijn geweest, maar de verkiezing werd op 21 maart door het Grondwettelijk Hof ongeldig verklaard.