Van Cauter en Anciaux de besten in Kamer en Senaat

Carina Van Cauter van Open VLD is het beste Kamerlid van de afgelopen legislatuur. SP.A'er Bert Anciaux is haar tegenhanger in de Senaat. Dat staat in het rapport van De Standaard over de Kamerleden en senatoren.

Enkele dagen na het rapport over de Vlaams Parlementsleden, waarin Lode Vereeck (Open VLD) als eerste uit de bus kwam, brengt De Standaard nu het rapport van de Kamerleden en senatoren. Van Cauter staat dus op nummer 1, met een score van 8/10. Kristof Calvo van Groen (kleine foto) en N-VA'er Theo Francken vervolledigen de top 3. Zij scoren allebei 7,5 op 10.

Onderaan de tabel staan enkele Kamerleden die amper 1 op 10 hebben gescoord: Alexandra Colen en Guy D'Haeseleer (beiden Vlaams Belang), Els Demol, Miranda Van Eetvelde en Reinilde Demoer van N-VA en Rosaline Mouton (SP.A).

Op het niveau van de fracties scoort Groen het best (5,9), voor Open VLD (5,3) en CD&V (5,0). Het Vlaams Belang is de laatste in de rij met 3,5. 

Het werk in de Kamer wordt in de krant omschreven als "een opera in twee bedrijven". "Het eerste deel, in de vrijheid-blijheid van een parlement zonder regering, was verfrissend. Het tweede eindigde in de zure chaos van een instabiele meerderheid", luidt het.

Anciaux scoort het best in de Senaat

De regering-Di Rupo heeft beslist om de Senaat grondig te hervormen. Veel blijft er niet over straks. De senatoren van de afgelopen jaren zijn de laatsten die rechtstreeks verkozen zijn. "De Senaat streed tegen de hakbijl en de irrelevantie, maar slaagde daar alleen tijdens het debat over euthanasie en de staatshervorming echt in", luidt het oordeel.

In de wellicht laatste evaluatie komt Bert Anciaux (SP.A) als beste uit de bus met 8/10. Daarna volgen 3 senatoren met 7,5: Guy Swennen (SP.A), Louis Ide (N-VA) en Bart Laeremans (Vlaams Belang). Jurgen Ceder (onafhankelijk, 2/10) en Yves Buysse (Vlaams Belang, 2,5/10) staan helemaal onderaan.  

lees ook