"Balkenende wordt vader van Harry Potter"

Dinsdag is het weer zover: één april en dus blijft u best alert bij alles wat u leest en ziet. Want kranten, radio-uitzendingen en nieuwswebsites zullen weer proberen u in de luren te leggen met een bericht dat zo realistisch is dat u er met open ogen intrapt. Tien jaar geleden scoorde het Nederlandse Jeugdjournaal met zo’n geslaagde aprilgrap, en dat had vooral te maken met de steeds weer terugkerende gelijkenis tussen de toenmalige minister-president/premier Jan Peter Balkenende en de tovenaar Harry Potter.

Op 1 april 2004 meldde het Jeugdjournaal dat Balkenende zou meespelen in de nieuwste Harry Potter-film. Een "Engelse regisseur" bevestigde het bericht en Balkenende, die de vader van Harry zou spelen, zou die extra job best zien te combineren met het premierschap. Iets wat de oppositie maar matig wist te waarderen. Niet alleen kinderen trapten in de grap, zo bleek achteraf.

De gelijkenis tussen Balkenende en Potter werd vanaf het moment dat hij in 2002 premier werd ook in de buitenlandse pers veelvuldig aangekaart. Zo blokletterde BBC "Dutch Harry Potter on the way up" met een foto van beiden, waaronder te lezen stond "Spot the difference". Volgens BBC had Balkenende het hart van de kiezers onder meer gewonnen door "zijn goedlachse aanvaarding van de bijnaam Harry Potter".

En de bijnaam bleef Balkenende achtervolgen. Zo titelde The Economist na de verkiezingen in 2006: "Harry Potter revived": "Nederlanders willen een periode van rust. Dat kan een boost geven aan hun Harry Potter, zolang er geen angstaanjagende confrontaties met duistere krachten zijn."

AP2004

Toch kon Balkenende niet altijd lachen met de vergelijking. Zo omschreef Karel De Gucht hem in 2005 als "een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid". Het leidde tot een "incident", waarbij zelfs toenmalig premier Guy Verhofstadt moest ingeschakeld worden voor een oplossing. "De goede bilaterale betrekkingen tussen beide buurlanden hebben voorrang", klonk het officieel.

Toch raakte Balkenende nooit meer af van de vergelijking, ook niet na het afsluiten van zijn premierschap. Zo stelde stylist Maik de Boer bij de première van de laatste Harry Potter-film in 2011: "Het wordt tijd dat Potter stopt, want anders wordt hij een Balkenende."

Dus, die aprilgrap van de filmcarrière als “vader van” was toch niet zo vreemd…

lees ook