"Laten we alles inzetten op dialoog"

Een aantal foorkramers mag een stad niet lamleggen, maar het leger inzetten om dat te voorkomen of op te lossen, ziet minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) niet zitten. "Ik hoop dat we dat in Antwerpen kunnen vermijden", zei ze in "De zevende dag".

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx had de mogelijkheid om het leger in te zetten naar voren geschoven. Defensie en Binnenlandse Zaken hebben daarover een tijd geleden ook een akkoord gesloten.

Maar minister van Justitie Turtelboom, in een vorig leven nog minister van Binnenlandse Zaken, is daar geen voorstander van. "Een aantal foorkramers kan een stad niet lamleggen, maar moet je daarvoor het leger inzetten? Ik denk niet dat we in een belegerde stad willen wonen. Geweld mag je nooit met geweld oplossen."

Turtelboom benadrukt dat Unizo dinsdag een vergadering met de foorkramers heeft om een oplossing te zoeken voor de Sinksenfoor en vindt dat de enige goede weg, die van de dialoog. "Laten we alles inzetten op de dialoog. Het leger inzetten? Ik hoop dat we dat kunnen vermijden in Antwerpen."

"Regels fiscale huiszoekingen verduidelijken"

Turtelboom kwam in "De zevende dag" desgevraagd ook terug op de heisa over de fiscale huiszoekingen. Afgelopen week bleek dat de fiscus steeds verder gaat bij die huiszoekingen. Uit enkele uitspraken van rechters bleek dat het gerecht die uitgebreidere huiszoekingen goedkeurt.

Pemier Elio Di Rupo (PS) liet eerder verstaan dat er eigenlijk niets aan de wet is veranderd, maar Turtelboom vindt dat de huiszoekingen te ver gaan. "Het kan niet dat een regime veel soepeler is voor fiscale controles dan bij zware misdrijven." Turtelboom vindt dat de regels over de huiszoekingen verduidelijkt moeten worden.