"Telefoontje van De Wever dag na boekvoorstelling"

Ex-spoorbaas Marc Descheemaecker had naar eigen zeggen op het moment van de voorstelling van zijn boek over de spoorwegen nog geen plannen om kandidaat te zijn voor de N-VA. Pas de dag erna kwam er een telefoontje van Bart De Wever, zei hij in "De zevende dag".

Op 18 maart stelde Descheemaecker zijn boek "Dwarsligger" voor, met daarin zijn visie over wat er fout gaat bij de spoorwegen en ook striemende kritiek aan het adres van SP.A-minister Johan Vande Lanotte.

Het boek werd beschouwd als dat van een ex-spoorbaas, maar een week later raakte bekend dat Descheemaecker bij de komende verkiezingen lijstduwer wordt op de Europese lijst van de N-VA.

De vraag rijst dan of we zijn boek anders moeten lezen? Descheemaecker vindt van niet. Toen ik mijn boek voorstelde, wist ik nog niet dat ik kandidaat zou zijn, benadrukte hij in "De zevende dag".

Volgens Descheemaecker kreeg hij de dag na de boekvoorstelling een telefoontje van N-V-voorzitter Bart De Wever met de vraag om samen te werken. "Ik heb daar toen een paar dagen over nagedacht." Descheemaecker bevestigde wel dat hij in oktober vorig jaar al eens gepolst was, door drie partijen zelfs.

Toen hield hij de boot af. Waarom hij nu wel voor de N-VA gezozen heeft? "Omdat onze ouders toen ze hard werkten, wisten dat ze het morgen beter zouden hebben dan gisteren. Onze kinderen zijn daar niet meer zeker van."

"Kan niet dat overheidsbedrijven zoveel geld opvreten"

Descheemaecker herhaalde in "De zevende dag" nog eens de standpunten over de NMBS die hij in zijn boek al heeft opgesteld. Zo vindt hij dat de spoorwegen en de overheidsbedrijven in het algemeen gedepolitiseerd en geprofessionaliseerd moeten worden. "Het kan niet dat overheidsbedrijven zoveel geld blijven opvreten."

lees ook