"Wij willen bewijzen, de waarheid, waardigheid"

Enkele tientallen familieleden van Chinese passagiers van het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines zijn naar Maleisië afgereisd om er hun ongenoegen te uiten over de manier waarop de lokale autoriteiten de zaak behandelen. Ze zijn boos omdat de autoriteiten concluderen dat het toestel is neergestort hoewel daar volgens hen geen bewijzen voor zijn.

Aan boord van het verdwenen vliegtuig zaten 153 Chinese passagiers. Een aantal van hun familieleden weigert de Maleisische versie van de feiten als waar aan te nemen. Ze beschuldigen de lokale overheid ervan zaken achter te houden of verkeerd voor te stellen.

Om hun boodschap kracht bij te zetten, zijn ze met enkele tientallen naar de hoofdstad Kuala Lumpur gereisd. Daar hielden ze vandaag een persconferentie waarop ze spandoeken ontvouwden met boodschappen als "Wij willen bewijzen, de waarheid, waardigheid" en "Overhandig ons de moordenaar. Geef ons onze familieleden terug". Ze riepen ook gezamenlijk "Vertel ons de waarheid".

De Chinezen zijn niet te spreken over de recente uitspraak van de Maleisische eerste minister dat het verdwenen vliegtuig is neergestort in de Indische Oceaan en dat er geen overlevenden zijn. Die conclusie is volgens hen getrokken "zonder directe bewijzen of zin voor verantwoordelijkheid".

De boze familieleden eisen excuses van de Maleisiërs voor de "verwarrende communicatie" en willen meer inzicht krijgen in het onderzoek. Ze gaan ontmoetingen proberen op te zetten met hoge verantwoordelijken van de Maleisische overheid en Malaysia Airlines om antwoorden te krijgen op hun vragen.

Schip met "zwarte dooslocator" vaart uit

Intussen gaat de zoektocht voort naar brokstukken van vlucht MH370. Zoals gezegd gaan de Maleisische autoriteiten ervan uit dat het toestel is neergestort in de Indische Oceaan, maar tot nog toe zijn er nog steeds geen brokstukken teruggevonden. Gisteren werden een aantal voorwerpen uit het water gevist door schepen in het gebied, maar ze bleken niet toe te behoren aan het vermiste vliegtuig.

Vandaag is ook een Australisch schip uitgevaren met een speciaal toestel aan boord dat speurt naar de zwarte doos van vliegtuigen. De "Towed pinger locator" (het kleine gele toestel op de foto), hangt via een kabel aan het schip en wordt meegesleept over de zeebodem. Het vangt de radiosignalen op die uitgestuurd worden door de zwarte doos van het vliegtuig.

Het schip zal over enkele dagen aankomen in het zoekgebied. Er is haast bij de zoekactie, want de zwarte doos is maar ontworpen om zo'n 30 dagen een radiosignaal uit te zenden. Daarna wordt het dus veel moeilijker om het toestel te vinden.

AFP