AKP van Erdogan op kop bij lokale verkiezingen

De islamitische AKP van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan staat duidelijk op kop bij de lokale verkiezingen. Ondanks de recente kritiek op zijn autoritaire regeerstijl en de beschuldigingen van corruptie haalt de AKP 48 procent van de stemmen.
Premier Erdogan had er alle vertrouwen in.

Dat blijkt uit de eerste resultaten, op basis van 18 procent getelde stemmen. Bij de vorige lokale verkiezingen in 2009 haalde de AKP 38,8 procent van de stemmen, bij de parlementsverkiezingen van 2011 haalde ze bijna 50 procent.

De AKP zou ook aan de leiding staan in de twee grootste steden van het land, Ankara en Istanboel.

Als de eerste resultaten bevestigd worden, betekent dat een grote overwinning voor premier Erdogan, die de laatste tijd veel tegenwind krijgt. Erdogan zelf had er alle vertrouwen in, want bij het uitbrengen van zijn stem, nog voor de eerste resultaten bekend waren, zei hij dat "ons volk vandaag de waarheid zal spreken, ondanks alle verklaringen en alle gepraat tijdens de campagne".

Na 12 jaar van bewind, is de 60-jarige Erdogan de meest charismatische persoonlijkheid van zijn land, maar ook de meest controversiële: hij wordt toegejuicht door zijn aanhangers als de architect van de snelle economische ontwikkeling in Turkije, zijn tegenstanders zien in hem een "islamitische dictator".

Verwacht wordt dat Erdogan, van wie het mandaat als premier eindigt in 2015, zich kandidaat zal stellen om president te worden. In augustus wordt de president voor het eerst rechtstreeks verkozen in Turkije.