Berlusconi spant katten en honden voor zijn kar

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi heeft een opvallend nieuw plan uit de doeken gedaan. Hij wil dat zijn aanhangers opkomen voor de tienduizenden zwerfkatten en -honden in het land.

"We moeten een papa of mama vinden voor de duizenden achtergelaten honden en katten", verklaarde Berlusconi in een telefonisch gesprek met "Forza Silvio", een van zijn supportersclubs. De ex-premier riep zijn aanhangers op om zich actief in te zetten om een nieuwe thuis te vinden voor de dieren.

Berlusconi hoopt dat een dergelijke campagne zijn partij weer in een positief daglicht zou stellen. "Als we dit massaal doen, denk ik dat de 10 miljoen Italianen die een kat of een hond in de familie hebben, niet anders dan met hernieuwde sympathie naar ons kunnen kijken."

De 77-jarige mediamagnaat haalde in het telefoongesprek zelfs een citaat van Moeder Teresa aan over dierenwelzijn. "Als we van hen houden zoals dat hoort, staan we heel dicht bij God." Bovendien valt er geld te besparen, volgens Berlusconi zou de adoptiecampagne 260 miljoen euro per jaar kunnen opbrengen. Geld dat nu dient om de kennels te onderhouden.

Berlusconi werd vorig jaar uit de Senaat gezet na een veroordeling voor fiscale fraude en wacht momenteel op een beslissing van de rechter over waar hij zijn taakstraf van één jaar zal moeten uitdienen. Zijn partij, Forza Italia, deelt in de klappen en doet het niet goed in de peilingen. Het is maar de derde partij, na de centrumlinkse PD en de Vijfsterrenbeweging, een anti-establishmentpartij.

Berlusconi staat dus politiek op een zijspoor, maar hij laat nog wel van zich horen. Het is overigens niet de eerste keer dat de ex-premier zich tot de dieren wendt om zijn imago en dat van zijn partij te verbeteren. Zo maakt de Maltezer Dudu, het hondje van zijn 28-jarige vriendin Francesca Pascale (kleine foto), promotie voor Forza Italia via Facebook.