De Krim schakelt over naar Moskoutijd

Op het schiereiland de Krim zijn gisteravond om 22 uur alle klokken twee uur vooruit gezet, een uur voor het zomeruur en een uur voor de Moskoutijd. De inlijving bij Rusland werd zo op symbolische wijze bekrachtigd. In de hoofdstad Simferopol woonden honderden mensen een ceremonie bij om de overheveling naar Moskoutijd te vieren. Ze zwaaiden met Russische vlaggen en riepen pro-Russische slogans.

Op het grote plein voor het station van Simferopol stonden vele honderden toeschouwers ruim voor 22 uur klaar om de verandering van tijdzone te vieren. Velen onder hen waren gehuld in Russische vlaggen en zongen het Russische volkslied. "Ik groet u met uw terugkeer naar huis", sprak de nieuwe, pro-Russische premier Sergej Aksjonov (kleine foto) de massa toe.

"Ik heb er vertrouwen in dat alles wat we gedaan hebben in het voordeel is van de Krim en de Krimmers", zei Aksjonov. Toen hij de Russische president Vladimir Poetin bedankte, ging een luid applaus op.

Veel aanwezigen waren erg ontroerd door de ceremonie. Een vrouw vertelde dat ze 11 jaar oud was toen de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel. "Toen huilde mijn hart. Maar nu leeft het weer op. We zijn terug thuis. We werden geboren in Moskoutijd en nu zijn we er weer in. Ik hou van het Oekraïense volk maar ik erken Oekraïne niet als land."

Rusland lijfde de Krim op 21 maart officieel in, vijf dagen na het referendum waarbij een overdonderende meerderheid van de Krimmers zich voor aanhechting bij Rusland uitsprak. Het schiereiland nam eerder al opnieuw de Russische roebel aan als munt. Op de Krim wonen zo'n twee miljoen mensen, de meerderheid onder hen is van Russische afkomst. Het Westen en Oekraïne veroordelen de aanhechting van de Krim bij Rusland.