Frankrijk: lage opkomst, links verliest

In Frankrijk lijden de socialisten van president François Hollande zoals verwacht verlies bij de tweede ronde van de plaatselijke verkiezingen. Opvallend is ook dat de opkomst, net zoals in de eerste ronde, erg laag is.
Anne Hidalgo wordt de nieuwe burgemeester van Parijs.

Uit de eerste resultaten en exitpolls blijkt dat de socialisten Quimper, Roubaix, Reims, Saint-Etienne, Limoges, Toulouse en Angers verliezen aan de rechtse UMP. In totaal zouden een honderdtal grote steden overgaan in handen van de UMP.

Het extreemrechtse Front National behaalt de overwinning in een tiental steden: Beziers, Le Pontet, Frejus, Beaucaire, Le Luc, Camaret-sur-Aigues and Cogolin in het zuiden, en Villers-Cotteret en Hayange in het noorden. In de eerste ronde had het FN al de meerderheid behaald in Henin-Beaumont in het noorden. Maar in Avignon en Perpignan, waar het Front National nog goed scoorde in de eerste ronde, zijn de socialisten in de tweede ronde de grootste geworden. Marseille, waar de tweede ronde tussen het FN en de UMP ging, komt in handen van de UMP.

In Parijs doen de socialisten het dan weer wel goed: de socialiste Anne Hidalgo wordt er de eerste vrouwelijke burgemeester. De 54-jarige Hidalgo is de rechterhand van de huidige burgemeester Bertrand Delanoë. Ze zou 54,4 procent van de stemmen halen. Haar rivaal Nathalie Kosciusko-Morizet van de rechtse partij UMP, die in de eerste ronde op de eerste plaats eindigde, zou stranden op 45,5 procent.

De socialisten halen 42 procent van de stemmen, en komen daarmee achter de UMP-oppositie die 49 procent haalt.

De opkomst lag met nog geen 62 procent opnieuw erg laag, net zoals in de eerste ronde.