Jef Aerts wint de Boekenleeuw voor "Groter dan een droom"

Jef Aerts heeft de Boekenleeuw gewonnen voor zijn boek "Groter dan een droom". Anton Van Hertbruggen krijgt de Boekenpauw voor "Het hondje dat Nino niet had". Het is voor beiden de eerste keer dat ze de prijs krijgen. De Boekenleeuw bekroont het beste Vlaamse kinder- en jeugdboek van het afgelopen jaar, de Boekenpauw het mooist geïllustreerde kinderboek.

De prijzen werden deze middag uitgereikt in het Muntpunt in Brussel. De winnaars ontvangen elk 10.000 euro, een trofee en hun boek in chocolade.

Aerts en Van Hertbruggen bekoorden niet alleen de jury. Ook het publiek kon "Groter dan een droom" en "Het hondje dat Nino niet had" wel smaken en gaf de boeken ook de publieksprijzen voor beste en mooiste kinder- en jeugdboek.

"Het was al een hele eer om met twee boeken tegelijk op de shortlist te staan", zegt Jef Aerts (foto). "Nu ben ik ongelofelijk blij dat ik de Boekenleeuw krijg voor "Groter dan een droom". Dit boek ligt me erg nauw aan het hart. En ik hoop dat het dankzij deze prijs nog heel veel kinderen en volwassenen zal weten te raken."

"Groter dan een droom" gaat over een jongetje dat worstelt met het verdriet om zijn gestorven zusje. "Niet makkelijk om dit onder woorden te brengen voor de allerjongsten. Toch slaagt Jef Aerts erin om die rouw en eenzaamheid op een warme en ontroerende manier te beschrijven", vindt de jury. Het boek is geïllustreerd door Marit Törnqvist.

Anton Van Herbruggen (foto) wint met zijn debuut onmiddellijk zijn eerste Boekenpauw. "En enorm mooie erkenning. Echt een fantastische verrassing", reageert hij.

De jury looft hem omdat hij een heel eigen stem heeft als illustrator. "Van Hertbruggen maakt écht, wat niet echt is, maakt een prentenboek voor kinderen met volwassen kleur- en decorkeuzes, maakt zichtbaar wat onzichtbare gevoelens zijn, maakt mooi wat eigenlijk hard en eenzaam is. In één woord: prachtig!"

Meer nieuws