Krijgt links nog meer klappen in Frankrijk?

In Frankrijk zijn vanochtend om 8 uur de stembureaus geopend voor de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. Extreemrechts lijkt daarbij heel wat gemeentehuizen in het vizier te krijgen. Nu al staat ook vast dat Parijs voor het eerst door een vrouw bestuurd zal worden. Bij het Franse publiek is er weinig interesse voor de verkiezingen.

Van de meer dan 36.000 Franse steden en gemeenten kozen er 30.136 een burgemeester in de eerste ronde. In deze tweede ronde wordt er nog gestemd in 6.455 plaatsen, daar waar er niemand een absolute meerderheid heeft gehaald.

De socialisten van president François Hollande (PS) dreigen serieuze klappen te krijgen, zo heeft de eerste ronde al aangetoond. Toen lagen ze met 38,2 procent ruim achter op de rechtse lijsten, die 46,4 procent haalden.

Het extreemrechtse Front National - dat niet overal een lijst indiende - klokte landelijk af op 4,7 procent, met her en der grote uitschieters. Dat was bijvoorbeeld zo in het plaatsje Hénin-Beaumont in Noord-Frankrijk, waar het FN de burgemeesterspost veroverde. De verwachting is dat daar vandaag nog een aantal burgemeesters bijkomen. De partij hoopt om minstens 15 steden en gemeenten weg te kapen van de traditionele partijen.

Links doet het slecht

In sommige steden heeft de PS zich teruggetrokken uit de verkiezingen en opgeroepen om voor de kandidaat van de rechtse UMP te stemmen, om zo te vermijden dat door hun rivaliteit het FN met de zege zou gaan lopen. De UMP deed dat niet.

Wordt de slechte score voor links bevestigd, dan ziet het ernaar uit dat president Hollande zijn regering zal herschikken. Dat is gebruikelijk in de Franse politiek.

Er wordt vooral uitgekeken naar de scores in grote steden als Straatsburg, Toulouse, Saint-Etienne, Reims, Metz en Caen. In Parijs ligt  de rechtse Nathalie Kosciusko-Morizet (UMP) nipt voor op de linkse Anne Hidalgo (PS, foto). Die laatste kan in de tweede ronde echter rekenen op de steun van de groenen, goed voor 8,9 procent in de eerste ronde, en is dus de favoriete.

Weinig interesse bij de Franse kiezers

De eerste ronde werd gekenmerkt door een historisch lage opkomst (om en bij de 60 procent). VRT-radiojournaliste Sofie Vander Donckt stelde in het Noord-Franse Roubaix vast dat er ook deze keer weinig interesse is bij de Franse kiezers.

"Het centrum van Roubaix ligt er maar verlaten bij op deze verkiezingsdag. En het is maar de vraag of het hier allemaal nog op gang zal komen. Deze stad maakte vorige week al pijnlijk duidelijk waar het voor de socialisten fout liep. Amper 38 procent ging stemmen, een dieptepunt voor Frankrijk. En een duidelijke afstraffing van het nationale beleid", zegt ze.