Nationalisten eisen meer rechten voor Europese volkeren

In Brussel betogen een paar duizend nationalisten voor meer rechten voor de volkeren in Europa. Onder de betogers zijn er vooral Catalanen, Basken en Schotten. Maar er zijn ook heel wat Vlamingen bij, met vertegenwoordigers van de N-VA en Vlaams Belang.

Ruim 5.000 mensen hebben in Brussel gemanifesteerd. Met de slogan "Europa, wij zullen stemmen!" eisen ze dat het zelfbeschikkingsrecht wordt erkend in Europa. Na een samenkomst in het Jubelpark trokken ze na de middag onder politiebegeleiding door de hoofdstad.

Bij de manifestanten zijn veel Catalanen, Basken en Schotten. "Het is voor Vlaanderen een eer alle buitenlandse gasten te mogen verwelkomen voor dit unieke evenement", zegt Steven Vergauwen van de Vlaamse Volksbeweging.

"Voor het eerst in de geschiedenis verzamelen organisaties van over heel Europa om samen een reusachtige ja-campagne voor zelfbeschikking en onafhankelijkheid te presenteren", klinkt het. "Heel wat volkeren behoren vandaag namelijk tot een staat waarin ze zich niet thuis voelen", vult Bart De Valck van de Vlaamse Volksbeweging nog aan. "Wij vragen dan ook Vlaamse onafhankelijkheid".

Volgens de politie blijft de verkeershinder in Brussel beperkt en verliep alles rustig.