Oekraïne verwerpt federale voorstel Rusland

Oekraïne heeft het voorstel van Rusland rond een federalisering van het land verworpen. Kiev riep Moskou op te stoppen met "prediken" en zich te concentreren op zijn eigen problemen. Het was de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov die voorgesteld had om van Oekraïne een federale staat te maken.
AP2014

"We raden Rusland aan op te houden met het dicteren van ultimatums aan een soeverein en onafhankelijk land en zijn aandacht te richten op de catastrofale situatie en de totale afwezigheid van rechten voor zijn eigen minderheden, zoals de Oekraïense minderheid", zo zei het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

"Rusland zou zelf best het federalisme in voege laten treden dat in zijn naam, de Russische Federatie, is opgenomen", zegt het ministerie. "Waarom worden de andere talen, zoals het Oekraïens, de taal van miljoenen Russische burgers, niet als officiële taal erkend?"

Eerder vandaag had de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het Westen opgeroepen om mee te werken aan een federale uitweg voor Oekraïne, waarbij de Russisch sprekende regio's meer autonomie zouden krijgen. Hij deed dat in een interview dat zondag werd uitgezonden, enkele uren voor een topontmoeting met zijn Amerikaanse collega John Kerry in Parijs.

"Als onze partners daar klaar voor zijn, zouden Rusland, de VS en de Europese Unie een steungroep kunnen vormen voor Oekraïne en een gezamenlijke oproep kunnen lanceren aan de machthebbers in Kiev", zei Lavrov.

Hij mikt op gesprekken tussen "alle politieke krachten in Oekraïne zonder onderscheid, uiteraard wel uitgezonderd de gewapende extremisten". Hij ziet een uitweg in een nieuwe grondwet die een "federale structuur" op poten zet met meer autonomie voor de regio's. Dat zou "de rechten beschermen van zij die in Oekraïne leven, en vooral van de Russische bevolking die ons aanbelangt", zo zei hij.

Het interview is vrijdag opgenomen, dus voor bekend raakte dat Kerry en Lavrov elkaar zondagavond zouden zien.