VN-klimaatpanel rondt onderhandelingen af

Het VN-klimaatpanel IPCC heeft in het Japanse Yokohama een akkoord bereikt over de staat van het klimaat, inclusief de verontrustende impact van de klimaatverandering. Voedseltekorten, verhoogde risico's op conflicten en overstromingen worden genoemd.

Zowat vijfhonderd wetenschappers en regeringsverantwoordelijken raakten het na zes dagen intensief onderhandelen eens over het vijfde IPCC-rapport, getiteld "Climate Change 2014: Impacts, Adaptation and Vulnerability".

Een voorlopige versie van het rapport somt een hele reeks gevolgen op van de klimaatverandering: onder meer extreem weer, kleinere overlevingskansen voor planten en dieren, gewijzigde landbouwopbrengsten, evolutie van ziektes en massale volksverhuizingen. Een ontwerpversie van het rapport lekte eerder al uit.

Niettemin vermoeden de IPCC-experts dat er nog tijd is om doemscenario's te vermijden. "Daarvoor zijn wel snel moedige beslissingen nodig", luidt het nog.

Doel van de internationale gemeenschap is om op een nieuwe VN-bijeenkomst volgend jaar in Parijs tot een wereldwijd akkoord te komen om de opwarming van de aarde tegen 2100 te beperken tot twee graden ten aanzien van het pre-industriële tijdperk.