Xi Jinping opent pandapaviljoen in Pairi Daiza

De Chinese president Xi Jinping heeft samen met zijn echtgenote de dierentuin Pairi Daiza in Henegouwen, bezocht. Daar huizen sinds kort twee Chinese panda's. De Chinese president heeft er hun paviljoen plechtig geopend.

Xi Jinping en zijn echtgenote Peng Liyuan werden tijdens hun bezoek aan de dierentuin begeleid door koning Filip en koningin Mathilde, premier Elio Di Rupo (PS), minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en Waals minister-president Rudy Demotte (PS).

De Chinese president was op bezoek in Pairi Daiza om het paviljoen van de panda's Xing Hui en Hao Hao officieel te openen. De twee panda's verblijven enkele jaren in ons land. Eerder verklaarde Xi Jinping al dat het verblijf van de dieren een "overtuigend bewijs is van de vriendschap tussen China en België en van de Chinees-Europese samenwerking".

Tijdens de openingsceremonie werd ook een gedenkplaat onthuld. Daarna kregen Peng Liyuan en Mathilde tekeningen overhandigd van kinderen, die ze op hun beurt beloonden met pluchen pandabeertjes.

Het bezoek aan de dierentuin eindigde in met het planten van een wensboom. De Chinese president en koning Filip schreven een wens op een lintje en hingen dat in de boom. Xi Jinping verblijft nog tot en met dinsdag in België. Het gaat om het eerste bezoek van Xi Jinping aan ons land sinds hij president is en het eerste officiële bezoek van een Chinees staatshoofd aan de Europese instellingen.