Zeker 8 burgers gedood bij aanval in CAR

In Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn zeker acht burgers omgekomen bij een aanval. Er vielen ook verschillende gewonden. De daders zouden Tsjadische soldaten zijn. In de Centraal-Afrikaanse Republiek heerst sinds de machtsgreep door moslimrebellen in maart vorig jaar chaos. De spanning tussen moslimstrijders en christelijke burgerwachten is er de laatste dagen weer toegenomen.

Volgens getuigen reden de zwaar bewapende mannen de grens over in militaire voertuigen. Bij aankomst in de noordelijke wijken van de hoofdstad Bangui schoten ze wild om zich heen. Er werden onder meer schoten gehoord in Gobongo, Galabadja en Foûh, overwegend christelijke wijken. Er ontstond grote paniek en verscheidene inwoners van de noordelijke wijken sloegen op de vlucht.

Volgens een officier van de Afrikaanse troepenmacht Misca die anoniem wenste te blijven, zijn de daders Tsjadische soldaten die naar de CAR gekomen waren om collega's te repatriëren. Nog volgens de officier zal de dodentol vermoedelijk nog oplopen. De redenen voor de aanval zijn voorlopig nog onduidelijk.

De Tsjadische militairen worden ervan verdacht dat ze samenspannen met de moslimrebellen die vorig jaar in maart de macht grepen. Sindsdien proberen 5.500 Afrikaanse en 2.500 Franse soldaten het geweld in het land te bedwingen. Uit protest tegen het geweld van gisteren hebben inwoners van de noordelijke wijken van Bangui vanmorgen wegbarricades opgesteld.