"Catalaan" Manuel Valls wordt nieuwe Franse premier

In Frankrijk heeft president François Hollande zijn partijgenoot Manuel Valls gevraagd om premier te worden. Valls was tot nu toe minister van Binnenlandse Zaken in de regering van de ontslagnemende premier Jean-Marc Ayrault.
Mauel Valls (links) met president Hollande.

Na nog geen twee jaar trekt de socialistische premier Jean-Marc Ayrault (kleine foto) de deur van het "Palais Matignon" achter zich dicht na de voor zijn partij rampzalige gemeenteraadsverkiezingen van gisteren. Toen zijn 151 steden van links in handen gekomen van de rechtse oppositie.

De erg impopulaire socialistische president François Hollande stelt nu zijn hoop op Manuel Valls, de flamboyante minister van Binnenlandse Zaken. Valls moet een nieuwe regering vormen die meer zou aansluiten bij wat de Fransen zouden willen.

Manuel Carlos Valls is 52 en werd geboren in Barcelona als zoon van een Catalaanse kunstschilder en een Zwitsers-Italiaanse moeder. Een familielid met dezelfde naam componeerde overigens het clublied van voetbalclub FC Barcelona.

Valls is pas sinds de jaren 80 genaturaliseerd en kwam in de politiek onder de vleugels van Michel Rocard, toen binnen de PS een rivaal van de linkse socialistische president François Mitterrand.

Sinds 2001 was Valls burgemeester van Evry, een stad ten zuiden van Parijs. Na de overwinning van François Hollande bij de presidentsverkiezingen, werd hij in mei 2012 minister van Binnenlandse Zaken.

"Le Sarko de la gauche"

Binnen de PS is Valls een buitenbeentje. Hij behoort tot de rechtervleugel en is voorstander van een moderne sociaaldemocratische partij naar Scandinavisch en Duits model. Sommigen vergelijken hem met de Britse ex-premier Tony Blair.

Manuel Valls is ook niet bang op binnen de PS op belangrijke tenen te trappen. Zo is hij tegen de legalisering van cannabis, voor quota voor migranten en een harde aanpak van criminaliteit.

Door de Franse pers is hij al de "Sarko de la gauche" genoemd, een linkse variant van de voormalige conservatieve president Nicolas Sarkozy: charismatisch, energiek en niet bang van straffe uitspraken. In 2007 kreeg hij van Sarkozy het aanbod om in de regering-Fillon te komen als verruimingsfiguur, maar Valls sloeg dat aanbod af. Twee jaar later snauwde het PS-kopstuk Martine Aubry hem toe dat "hij met zijn standpunten beter de PS zou verlaten". 

Nu moet Valls dus blijkbaar het presidentschap van Hollande gaan redden. Toch steekt hij zijn eigen presidentiële ambities niet zonder stoelen of banken. De keuze voor Valls houdt dan ook risico's in voor Hollande. Als Valls faalt, is zijn herverkiezing van de president vrijwel uitgesloten. Als Valls slaagt, heeft Hollande mogelijk een sterkere en meer populaire rivaal in eigen rangen.

Meest gelezen