Planbureau ziet inflatie volgend jaar aantrekken tot 1,3 procent

De inflatie, die al twee maanden lager ligt dan 1 procent, zal tot en met het eerste kwartaal van 2015 amper boven dat niveau uitkomen. Nadien trekt de inflatie aan, om over het hele jaar 2015 uit te komen op 1,3 procent. Dat blijkt uit nieuwe inflatievooruitzichten van het Planbureau.

Het is de eerste keer dat het Planbureau in zijn maandelijkse prognoses uitspraak doet over 2015.

De inflatieverwachting voor dit jaar blijft onveranderd op 0,8 procent. Over het hele jaar zou slechts drie keer een inflatie van iets meer dan 1 procent genoteerd worden. Het dieptepunt wordt in juni verwacht: dan zouden de consumptieprijzen met slechts 0,39 procent stijgen.

Voor de gezondheidsindex, die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen, verwacht het Planbureau een groeivoet van 0,9 procent in 2014 en 1,4 procent in 2015.

Vorig jaar bedroeg de inflatie 1,11 procent en kwam de gezondheidsindex uit op 1,24 procent.

De spilindex, die voor het laatst werd overschreden in november 2012, zou in december van dit jaar opnieuw overschreden worden, zo bevestigt het Planbureau eerdere vooruitzichten. "Als gevolg daarvan zouden de sociale uitkeringen in januari 2015 en de wedden van het overheidspersoneel in februari 2015 met 2 procent aangepast worden aan de gestegen levensduurte", klinkt het. Een nieuwe spilindexoverschrijding wordt in 2015 niet verwacht.

Meest gelezen