Yves Leterme verlaat OESO voor topjob bij IDEA

Oud-premier Yves Leterme verlaat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor de job van secretaris-generaal van IDEA, de Internationale Intergouvernementele organisatie voor Democratische en Electorale Assistentie. Dat heeft De Tijd vernomen in CD&V-kringen. Leterme zelf heeft het nieuws bevestigd.

Leterme die de laatste keer aan de verkiezingen deelnam in 2010, ging in januari 2011 aan de slag als adjunct-secretaris-generaal van de OESO. Hij was er verantwoordelijk voor de domeinen sociaal beleid, onderwijs, gezondheid, werkgelegenheid, kmo's en regionale ontwikkeling. Eind vorig jaar werd zijn mandaat nog met twee jaar verlengd.

Leterme werd echter benaderd door een headhunter en stapt nu nog voor het einde van zijn tweede termijn op. Hij verhuist nog voor de zomer van Parijs naar Stockholm waar het hoofdkwartier van IDEA gevestigd is.

IDEA werkt vaak in opdracht van de VN en de EU. 29 landen zijn lid van de organisatie. België is lid sinds de oprichting in 1995. De organisatie ziet toe op het correcte verloop van verkiezingen, zoals onlangs in Tunesië en geeft advies bij het opstellen van grondwetten. Leterme is benoemd voor een termijn van vijf jaar. Hij krijgt 200 mensen onder zich.

"Ik heb aanvaard om binnenkort de intergouvernementele organisatie 'International IDEA' te leiden als secretaris-generaal", reageert Leterme in een korte mededeling.  "International IDEA is een internationale organisatie met 29 lidstaten die op wereldvlak actief is als kenniscentrum voor de organisatie van verkiezingen, het opstellen van grondwetten, de uitbouw van politieke partijen en vraagstukken van politieke participatie en ontwikkeling en die over heel de wereld dienaangaande advies verleent."

Meest gelezen