"Ogen tekenen leek me de ultieme uitdaging"

19 jaar jong is hij en tekenen doet hij nog altijd met kleurpotloden. Maar Jose "Redosking" Vergara doet dat op zo’n verbluffende manier dat zijn tekeningen vaak als foto’s worden beschouwd. Recent specialiseerde hij zich in het tekenen van ogen, en juist die tekeningen zijn de afgelopen weken niet van het internet weg te branden.

Vergara werd geboren in Mexico-Stad, groeide op in Madrid en woont momenteel in Texas, VS. Toen hij acht was, was hij betrokken bij een ernstig ongeval dat hem bijna een hand kostte. "Gelukkig heeft dat nooit mijn passie voor kunst of mijn vermogen om te tekenen tegengewerkt", aldus de jongeman op nieuwswebsite Huffington Post.

Ook al tekent hij al lange tijd op een hyperrealistische manier onder meer celebrity's of feeërieke figuren, toch zijn het zijn oogtekeningen die recent de aandacht trokken. "Ik heb altijd al zo gedetailleerd mogelijk willen werken. En ogen tekenen leek de ultieme uitdaging om te zien wat ik kon bereiken met deze uitdaging. Bovendien zijn ogen niet alleen mooi, maar ook veelzeggend."

Een van zijn "ogen" (zie foto boven) viel onlangs in de prijzen, al verliep het tekenproces niet van een leien dakje: "Ik vond het leuk om dit oog te tekenen, maar soms wilde ik het papier in brand steken. Geduld is duidelijk iets wat geoefend moet worden. Tegelijkertijd hield ik van ieder detail van deze tekening, en haatte ik die. Vaak overwoog ik te beginnen met een nieuwe tekening en deze weg te gooien. Maar zelfs als het resultaat er als shit uitzag, bleef ik eraan werken en begon er steeds meer van te genieten."

Als inspiratiebronnen noemt hij Aristoteles, Gandhi en Nelson Mandela, "allemaal meesters in de kunst van het leven". Meer van zijn werk kunt u hier bekijken.

Meest gelezen