Vrijspraak voor snelheidsduivel A19

Een man die volgens de politie maar liefst 217 kilometer per uur reed over de A19 in de Westhoek is door de politierechter vrijgesproken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Agenten verklaarden dat ze 217 km/u moesten rijden om de man te kunnen volgen. De politierechter is er echter niet van overtuigd dat de snelheidsmeter in de achtervolgingswagen correct was afgesteld. Daarom werd de snelheidsduivel vrijgesproken.

Ongeveer een jaar geleden raasde de man op de A19 in de Westhoek tegen hoge snelheid een anoniem politievoertuig voorbij. Omdat de agenten vonden dat hij wel erg snel reed, zetten ze de achtervolging in. Ze stelden vast dat ze maar liefst 234 km/u moesten rijden om de man bij te kunnen houden. De snelheid schroefden ze terug tot 217 km/u, rekening houdend met de foutenmarge. Omdat ze tijdens de achtervolging de hele tijd op min of meer dezelfde afstand van de hardrijder bleven, noteerden de agenten in het proces verbaal dat de man zelf ook 217 km/u reed.

Een kalibratietest moest uitmaken of de gemeten snelheid in de politiewagen wel klopte. De advocaat van de hardrijder trok deze test in twijfel. Hij meende dat het proces verbaal geen zekerheid bood over de precieze snelheid van de hardrijder. Nergens in het stond genoteerd dat de gemeten snelheid die van het politievoertuig was. Het ijkingsattest van een van de flitstoestellen die waren gebruikt om de kalibratietest te doen, was bovendien verlopen. De politierechter trad de advocaat bij in het feit dat de snelheid niet met zekerheid kon bewezen worden, en de hardrijder werd vrijgesproken.

Meest gelezen