"4 op de 10 speelpleinwerkingen zullen moeten besparen"

40 procent van de speelpleinwerkingen zal besparingen moeten doorvoeren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). "De kern van de speelpleinwerking wordt bedreigd", klaagt de organisatie aan.
BELGA / VAN ASSCHE

Volgens de enquête van de VDS bij 183 speelpleinorganisatoren, zullen in totaal vier op de tien speelpleinwerkingen deze zomer besparingen moeten doorvoeren en/of de deelnameprijs verhogen.

Vooral het verhogen van de deelnameprijs baart de dienst zorgen. "Een lage deelnameprijs is noodzakelijk om de laagdrempeligheid waar speelpleinwerk voor staat te bewaren. Elke verhoging zorgt ervoor dat bepaalde ouders hun kinderen niet meer naar het speelplein kunnen sturen."

Daarnaast maakt de VDS zich ongerust over de besparingen op de animatorenwerking. Zo is 9 procent van plan om te knippen in het budget voor animatorenwerking en 6 procent om onkostenvergoedingen te verlagen. "Besparen op vorming, verbondenheid, aanwezigheid van verantwoordelijken is nefast voor de betrokkenheid binnen de werking en de kwaliteit op het terrein", zo waarschuwt de organisatie.

Voorts zet volgens het onderzoek 27 procent van de speelpleinwerkingen de schaar in het materiaalbudget, terwijl 10 procent de uitgaven voor uitstappen aanpast. Op 7 procent van de werkingen zal er tijdens pauzes enkel nog kraantjeswater worden aangeboden in plaats van frisdranken.

"Sommige besparingsmaatregelen raken de kern van speelpleinwerk", zo besluit de organisatie. "De VDS erkent dat middelen efficiënt ingezet moeten worden, maar wil lokale speelpleinbesturen ondersteunen om doordacht te knippen bij besparingen."

Vlaanderen en Brussel tellen 570 werkingen. Elke zomer spelen meer dan 147.000 kinderen op de speelpleinen.