"Je moet niet van me houden, ik wil alleen maar aanvaard worden"

Conchita Wurst, die voor Oostenrijk deelneemt aan het Eurovisiesongfestival in mei, was vanavond te gast in "Café Corsari". De kandidatuur van de bebaarde zanger in vrouwenkleren is nu al voer voor kritiek en commentaar. Maar toch wil Tom Neuwith met zijn alter ego potten breken tijdens de liedjeswedstrijd. "Natuurlijk wil ik winnen, maar ik zal niet triest zijn als dat niet lukt."

Wurst sprak in "Café Corsari" onder meer over hoe de figuur van Conchita is ontstaan. "Ik heb een dame met baard gemaakt, omdat ik daarvoor nooit het gevoel had dat ik een plaats had in het leven. Ik hoorde er niet echt bij. En uiteindelijk moet iedereen gewoon leven op een manier waar je gelukkig van wordt. Wurst verwijst eigenlijk ook naar de uitdrukking "het kan me worst wezen". Ik wil niet langer door iedereen graag gezien worden."

De zanger had niet bepaald een makkelijke puberteit. Hij werd gepest om zijn geaardheid. "Beseffen dat je verliefd wordt op jongens en niet op meisjes, dat is een proces. Dat ik uit een klein dorpje in Oostenrijk kom, dat maakte het er natuurlijk niet makkelijker op."

Neuwith heeft met zijn alter ego nu een manier gevonden om zichzelf uit te drukken en erkenning te krijgen. "Tijdens mijn puberteit wilde ik dat iedereen me graag zag. Maar ik ben heel duidelijk over Conchita: dit is niet hoe elke homo er volgens mij moet uitzien. Het is gewoon mijn manier om me op mijn best uit te drukken."

"Het beste Eurosonglied is nooit ieders favoriet"

Over de deelname van Wurst aan de Europese liedjeswedstrijd is er in sommige landen grote ongerustheid. Toch is de zanger heel duidelijk over zijn ambities: hij gaat resoluut voor de winst, al wil hij zich daarnaast ook gewoon amuseren. "Iedereen die meedoet, wil eigenlijk winnen. Toch mag je niet triest zijn als dat niet lukt. Het lied dat wint is sowieso niet de favoriet van alle kijkers. Ik wil me gewoon goed focussen en plezier maken. En hoe dan ook zullen 120 miljoen mensen mij aan het werk kunnen zien, hoeveel commentaar sommigen daar ook op hebben."

Conchita maakte vorige week kennis met Axel Hirsoux, die ons land zal vertegenwoordigen op het Songfestival. En Wurst ziet in hem een te duchten concurrent. "Axel is een heel innemende persoon, en hij heeft ook nog eens een prachtstem."