"Stop met Rusland hiervoor de schuld te geven"

De prowesterse regering in Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de Russische bewoners in het oosten van het land op te jutten en aan te sporen tot rebellie en geweld. Aanleiding is de pro-Russische bezetting van overheidsgebouwen in Donetsk, Charkov en Loegansk. In Donetsk is vanmiddag een "soevereine volksrepubliek" uitgeroepen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageert fel op de beschuldigingen vanuit Kiev.
Pro-Russische manifestanten zwaaien met Russisch vlaggen in Donetsk.

De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov had gisteren al een geplande reis naar Litouwen afgezegd nadat de situatie in het oosten van het land gespannen was geworden. Hij heeft de nationale veiligheidsraad in Oekraïne bijeengeroepen voor spoedoverleg. In een televisietoespraak heeft hij Rusland ervan beschuldigd achter de nieuwe opstanden in het oosten van het land te zitten.

"De separatistische acties in het oosten van ons land tonen aan dat Rusland overgeschakeld is naar een tweede fase in de operatie om Oekraïne op te breken", zei Toertsjinov (kleine foto). "De vijanden van Oekraïne zijn duidelijk volop bezig met het Krimscenario ook hier uit te spelen. Wij zullen dit niet toestaan." De interim-president voegde eraan toe dat "antiterreurmaatregelen getroffen zullen worden tegen de activisten die de wapens opgenomen hebben."

De prowesterse regering in Kiev heeft vanmiddag ook een spoedvergadering belegd. "Een anti-Oekraïens plan wordt in werking gesteld, waarbij buitenlandse troepen de grens zullen oversteken en ons grondgebied zullen inpalmen. Dat gaan wij niet accepteren", was de boodschap van interim-premier Arseni Jatsenjoek. Hij voegde eraan toe dat Oekraïne als antwoord ook een duidelijk "actieplan" heeft.

Morgen komt het parlement in Kiev bijeen, "om zich te beraden over strengere straffen voor separatistische acties en zelfs partijen die zich engageren in separatisme, te bannen."

AP2014

"Oekraïne, stop met ons de schuld hiervan te geven"

Oekraïne moet stoppen met al die beschuldigingen aan ons adres, zo luidt het in een reactie van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Stop met altijd naar Rusland te wijzen en ons de schuld te geven van de problemen waar Oekraïne mee kampt."

Het Russische ministerie herhaalde de eis dat Oekraïne zich moet omvormen in een federatie met meer macht en bevoegdheden voor de regio's. Die hervormingen moeten ook leiden tot een speciale status voor de Russische taal in Oekraïne. "Als de politieke krachten in Kiev die zichzelf de regering noemen een onverantwoordelijke houding blijven aannemen ten aanzien van het land en het volk, gaat Oekraïne onvermijdelijk nieuwe moeilijkheden en crises tegemoet."

Na de prowesterse machtsovername in Kiev kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan dat Moskou het recht heeft om militaire actie te ondernemen in Oekraïne om de Russisch-sprekende bevolking te beschermen. Heel wat Russische troepen werden gestationeerd nabij de grens met Oekraïne en die zitten daar nog altijd. Volgens de NAVO zou hun aantal oplopen tot 40.000.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben (milde) sancties opgelegd, vooral financiële, na de aanhechting van de Krim bij de Russische Federatie. Ze hebben er herhaaldelijk mee gedreigd om veel strengere sancties te treffen als Russische troepen de grens met Rusland oversteken.