Activisten roepen Donetsk uit tot "soevereine republiek"

De situatie in het oosten van Oekraïne lijkt voort te escaleren. Pro-Russische activisten hebben de stad Donetsk uitgeroepen tot een "soevereine volksrepubliek". Ze willen dat de Russische president Vladimir Poetin "vredestroepen" stuurt. In Donetsk, maar ook in Charkov en Loegansk hebben demonstranten gisteren overheidsgebouwen bezet. Ze eisen een referendum over afscheiding van Oekraïne, net zoals in de Krim.
Pro-Russische manifestanten bewaken een barricade in de stad Donetsk.

Duizenden pro-Russische demonstranten hebben zondag lokale regeringsgebouwen bestormd en ingenomen in Donetsk, Charkov en Loegansk. De demonstranten hebben barricades opgeworpen rond de bezette gebouwen, ze zouden ook gewapend zijn. De vrees van de plaatselijke Oekraïense autoriteiten dat de situatie vandaag nog zou escaleren, blijkt niet ongegrond te zijn.

Vanmiddag hebben pro-Russische demonstranten in Donetsk de stad uitgeroepen tot een "soevereine republiek". De manifestanten hadden een vergadering belegd in het regionale overheidsgebouw dat ze bezet houden. Na afloop kwamen ze naar buiten en las een van hen een tekst voor, "de akte van uitroeping van een soevereine staat, de Donetsk Volksrepubliek." "In geval van een agressief ingrijpen van de onwettelijke overheid in Kiev, zullen we de Russische Federatie aanspreken om vredestroepen te sturen."

Het Russische persagentschap Interfax meldt dat de activisten in Donetsk tegen 11 mei een referendum over hun soevereiniteit willen organiseren. Later zouden ze ook van plan zijn om de aansluiting te vragen bij Rusland, net zoals eerder gebeurd is op het schiereiland Krim.

Donetsk heeft ongeveer 1 miljoen inwoners en is een van de grootste steden van Oekraïne. De stad is van enorm economisch belang voor het land: het vormt samen met de omliggende regio het zwaartepunt van de steenkool- en staalindustrie en van de chemie. Het is ook de thuisbasis van de verdreven pro-Russische president Viktor Janoekovitsj.

Ook spanningen in Charkov en Loegansk

In tegenstelling tot in de Krim zijn de meeste inwoners in het oosten van Oekraïne wel etnische Oekraïners, ze spreken voornamelijk Russisch als eerste taal. Er lijkt een onderstroom te zijn die zich niet kan neerleggen bij de nieuwe prowesterse regering in Kiev.

De bezetting in Charkov is intussen beëindigd, al blijft de situatie er gespannen. Buiten aan het regeringsgebouw hebben pro-Russische en pro-Europese manifestanten postgevat. In Loegansk hebben de activisten vannacht een kantoor van de veiligheidsdienst binnengevallen en wapens buitgemaakt. De politie heeft de wegen naar Loegansk, op zo'n twintig kilometer van de grens met Rusland, afgezet.