Amerikaanse acteur Mickey Rooney (93) overleden

De Amerikaanse acteur Mickey Rooney, een van de grote sterren van filmstudio MGM in de jaren dertig en veertig, is overleden. Hij werd 93 jaar.
Invision2012

De carrière van Rooney, die als Jospeh Yule geboren werd in Brooklyn, startte op de leeftijd van 18 maanden. Hij werd als baby opgevoerd in de show van zijn ouders.

Nadien werd hij een van de eerste kindsterretjes van de cinema. Tijdens zijn film- en musicalcarrière van meer dan 80 jaar speelde hij met bekende actrices als Audrey Hepburn (Breakfast at Tiffany's), Elizabeth Taylor (National velvet) en Judy Garland.

Rooney werd vier keer voor een Oscar genomineerd en won twee speciale Oscars (een "jeugd"-Oscar samen met Deanna Durbin in 1939 en een carrière-Oscar in 1983). Voorts won hij twee Golden Globes en een Emmy Award.

De acteur bleef tot aan zijn dood actief in Hollywood en was te zien in meer dan 200 langspeelfilms. Hij trouwde tijdens zijn leven acht keer. Coralyne Hockett (foto) was zijn zevende en voorlaatste echtgenote. Zijn vijfde vrouw Barbara Ann Thomason werd vermoord.

AP1969