Brussel en Kigali herdenken genocide in Rwanda

Aan de Congreskolom in Brussel is vandaag hulde gebracht aan de Belgische soldaten die sinds 1945 gesneuveld zijn. Dit jaar stond de plechtigheid ook in het teken van de 20e verjaardag van de dood van de 10 Belgische VN-blauwhelmen die in 1994 werden vermoord in Rwanda. In Rwanda, waar ook herdenkingen zijn, is er commotie rond de accreditatie voor de Franse ambassadeur in Kigali.

In Rwanda wordt vandaag de genocide van 1994 herdacht. Ook bij de plechtigheid in Brussel was er aandacht voor de slachtoffers van de Rwandese genocide en de Belgische para's die in 1994 werden omgebracht in Kigali. Het is trouwens ten gevolge van die gebeurtenis dat de regering in 1998 besliste om "Veteranendag" voortaan jaarlijks te laten plaatsvinden op 7 april.

De plechtigheid aan het graf van de Onbekende Soldaat werd bijgewoond door Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune (CD&V), Kamervoorzitter André Flahaut (PS), minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V), premier Elio Di Rupo (PS), chef Defensie Gerard Van Caelenberge en een vertegenwoordiger van de koning. Zij legden allen een krans neer aan het graf van de Onbekende Soldaat.

Na afloop van de plechtigheid namen onder meer premier Di Rupo en Senaatsvoorzitter De Bethune even de tijd om te praten met de families van gesneuvelde Belgische militairen. Sinds 1945 hebben in totaal meer dan 230 Belgische militairen het leven verloren tijdens vredesoperaties.

Franse ambassadeur niet welkom in Rwanda

In Rwanda is de officiële herdenkingsplechtigheid vanmiddag van start gegaan in het Amahorostadion van Kigali. Een getuigenis van een overlever werd enkele vrouwen even te veel, waarop zij verwijderd werden door de ordediensten. Even voordien hadden Rwandees president Paul Kagame, zijn echtgenote en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een "rouwvlam" aangestoken aan het memoriaal van Gisozi, die honderd dagen zal branden. Symbool voor het honderdtal dagen dat het bloedvergieten aanhield.

Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vertegenwoordigde België aan het memoriaal, waar honderdduizenden slachtoffers begraven liggen.

Frankrijk is de opvallende afwezige bij de herdenking. De Rwandese autoriteiten hebben immers de accreditatie van de Franse ambassadeur in Kigali, Michel Flesch, ingetrokken.

Normaal gezien zou Flesch minister van Justitie Christiane Taubira vervangen, die de Franse delegatie bij de herdenkingen zou leiden. Na de uitlatingen van de Rwandese president Paul Kagame, die het land had beschuldigd van betrokkenheid bij de volkerenmoord, had Parijs de verplaatsing van de minister en haar delegatie geannuleerd.

"Gisteren om 22.30 uur heeft het Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken me opgebeld om me te vertellen dat ik niet langer geaccrediteerd ben voor de ceremonies", legde Flesch uit. Hij zal zich dus niet naar het Amahoro-stadion begeven, het grootste stadion van Kigali, waar Kagame de officiële herdenking lanceert. "Op de vraag of ik me in de namiddag naar het gedenkteken van Gisozi zou mogen begeven, om er een bloemenkrans neer te leggen, kreeg ik 'neen' als antwoord", voegde hij er nog aan toe.

Frankrijk had zaterdag zijn deelname aan de herdenking afgezegd, na de beschuldigingen van Kagame. Zondag werd bekendgemaakt dat Flesch Parijs dan toch zou vertegenwoordigen.