De EU-Commissie: tussen Rehn en Van Rompuy

De voorbije vier jaar was er een van vernieuwing in de Europese instellingen. Het Verdrag van Lissabon uit 2009 had immers een andere Europese Unie getekend en de Commissie belandde vaak in de schaduw van EU-president Herman Van Rompuy.

Vijf jaar geleden keurde het Europees Parlement zonder veel enthousiasme een nieuwe ambtstermijn voor de Portugees José Manuel Durao Barroso als voorzitter van de Europese Commissie goed. Onder meer de liberalen van Guy Verhofstadt (ALDE) moesten daar door een aantal toegevingen van overtuigd worden.

Nu is Barroso niet meteen de meest flamboyante Commissievoorzitter en eigenlijk is hij net daarom gekozen. De regeringsleiders in de Raad -die uiteindelijk de Commissievoorzitter kiezen- houden liever de touwtjes in eigen handen en zijn daarom nogal beducht voor te ambitieuze en te gedreven "Europeeërs" zoals Jacques Delors eertijds en Guy Verhofstadt.

Het werd dus opnieuw Barroso, vooral ook omdat zijn Europese christendemocraten nog altijd de grootste fractie vormen in het Europees Parlement. En Barroso brak ook in die tweede ambtstermijn niet te veel potten en loste dus de verwachtingen in.

lees ook