Dubbel zo veel cyberincidenten het afgelopen jaar

In 2013 is het aantal cyberincidenten in ons land verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het CERT, het federale Cyber Emergency Response Team. In de meeste gevallen werden computersystemen gescand of aangevallen met virussen. Steeds meer bedrijven worden het slachtoffer.

Er waren in 2013 dubbel zoveel cyberincidenten dan het jaar voordien en ze worden almaar ernstiger, zo blijkt. Algemeen bekende cyberincidenten in het voorbije jaar waren de aanvallen op het computersysteem van Belgacom en de haven van Antwerpen. Bij het CERT werden in totaal meer dan 4.000 meldingen over incidenten geregistreerd. Het gaat dan enkel om de computeraanvallen die gemeld zijn bij de instantie. Het werkelijke aantal ligt veel hoger.

In de meeste gevallen proberen criminelen bank- of andere gegevens te ontfutselen via valse websites, het zogenoemde phishing. Het kan iedereen overkomen, waarschuwt het CERT, dat aanraadt om je systeem voortdurend te updaten en sterke wachtwoorden te gebruiken. Meer informatie daarover vindt u op www.safeonweb.be.