Eerste wilde Vlaamse wasbeer gefilmd in Geraardsbergen

Voor het eerst in Vlaanderen is in het wild een levende wasbeer gefilmd. Dat gebeurde tijdens een onderzoek in een natuurreservaat in Geraardsbergen, zo werd vernomen bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Het was conservator Willem Boonen die een cameraval plaatste in het natuurreservaat Kortelake langs de Dender in Geraardsbergen. Op 19 januari wandelde een wasbeer voor de lens. Eind februari zouden in het gebied ook pootafdrukken gevonden zijn van een wasbeer.

"Ten zuiden van Samber en Maas leeft een grote populatie wasberen, vermoedelijk afkomstig vanuit Duitsland", verduidelijkt Tim Adriaensen van het INBO. "Ten noorden van Samber en Maas is er geen bewijs van zelfstandig levende populaties."

Er komen wel af en toe verkeersslachtoffers bij het INBO terecht. "Na autopsie konden we afleiden dat het wasberen waren die niet seksueel actief waren of waar iets mee aan de hand was", zegt Adriaensen. "Dat wees er op dat het om individueel ontsnapte gezelschapsdieren ging of dieren uit een collectie."

Dat het dier er in het wild kan overleven, is duidelijk. "Het is wel zo dat er meer en meer meldingen zijn van wasberen, onder meer ook van jagers. Het is allicht een kwestie van tijd vooraleer ze zich ook in Vlaanderen settelen."

Op de website van het Belgian Forum on Invasive Species staat er nog geen risico-analyse voor ons land, al is de soort wel opgenomen. "Wasberen kunnen namelijk dierziektes dragen die potentieel overdraagbaar zijn op mensen, zoals rabiës", klinkt het.

Bekijk hieronder de beelden van de cameraval.