Expeditie Dixie Dansercoer in Groenland begint met vertraging door het slechte weer

De expeditie "Greenland ICE" van poolreiziger Dixie Dansercoer en de Canadees Eric McNair-Landry op de Groenlandse ijskap is door slechte weersomstandigheden vandaag nog niet van start kunnen gaan.
BELGA/BELGICA EXPEDITION
Dixie Dansercoer tijdens een vorige expeditie

"De start was vandaag gepland, maar door mist, lage zichtbaarheid en sneeuwvlagen is het niet voldoende veilig om met de helikopter te vertrekken", zegt projectcoördinator Stefan Maes. "We zullen vertrekken van zodra die mogelijkheid bestaat. De planning van de komende dagen zit eivol en die wordt door zo'n uitstel jammer genoeg overhoop gehaald. De helikopters hebben bovendien nog andere vluchten op het programma staan."

Vanmiddag (Belgische tijd) was het 90 procent zeker dat de expeditie minstens een dag zou worden uitgesteld. "Het weer is natuurlijk een veranderlijk gegeven, we kunnen nooit exact weten hoe het zal evolueren", zegt Maes. In principe kunnen de poolreizigers vertrekken zolang het licht is. "We hebben daglicht tot ongeveer 21 uur (1 uur Belgische tijd)."

Dansercoer en McNair-Landry willen een afstandsrecord vestigen op de Groenlandse ijskap, de op één na grootste ijskap ter wereld. Ze willen in 80 dagen, enkel met behulp van een kite, meer dan 5.000 kilometer afleggen. Tijdens de expeditie zullen de twee ook gegevens verzamelen over de klimaatopwarming en willen ze ecologische duurzaamheid promoten.