Freek de Jonge in de bloemetjes gezet

In een uitverkocht DeLaMar Theater in Amsterdam zijn vanavond tal van Nederlandse artiesten samengekomen voor een hommage aan Freek de Jonge. De cabaretier viert in augustus zijn 70e verjaardag. Bevriende collega's eren vanavond zijn carrière met verschillende optredens.

De presentatie is in handen van Dieuwertje Blok. Onder meer Acda en De Munnik, Brigitte Kaandorp, Herman Finkers, Liesbeth List, Erik van Muiswinkel en Vera Mann komen vanavond optreden in Amsterdam. Ze geven op hun manier een interpretatie aan de teksten en muziek van De Jonge. Ook de popgroep de Nits is van de partij. Met de Nits nam De Jonge in 1995 het lied "Dankzij de dijken" op.

De Jonge werd op 30 augustus 1944 geboren als zoon van een predikant. Met wijlen Bram Vermeulen richtte hij in de jaren 70 het duo "Neerlands Hoop in Bange Dagen" op. In 1979 ging De Jonge solovoorstellingen maken. Met de meezinger "Leven na de dood" bereikte hij in 1997 zelfs de eerste plaats in de hitparade.

De hommage is onderdeel van het 27e Amsterdams Kleinkunst Festival, dat zondag van start ging met de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs. Jaarlijks wordt tijdens dit festival iemand geëerd met een hommage. De voorbije jaren viel deze eer onder meer te beurrt aan Drs. P., Ramses Shaffy, Lennaert Nijgh, Jenny Arean en Gerard Cox.