Grootste verkiezingen ooit zijn gestart in India

In India zijn de parlementsverkiezingen van start gegaan. Vijf weken lang hebben in totaal 814,5 miljoen Indiërs de kans om hun stem uit te brengen. Dat maakt van deze verkiezingen de grootste ooit. De resultaten worden verwacht vanaf 16 mei.
AP2014

De stemming in India gebeurt in 9 fases. Vandaag is de eerste van start gegaan, waarbij er in 6 kieskringen kan gestemd worden. De laatste regio's openen hun stembureaus op 12 mei. Vanaf 16 mei worden de uitslagen verwacht. Het gaat om de grootste verkiezingen aller tijden. Bij de vorige verkiezingen in India, in 2009, waren er 713 miljoen kiesgerechtigden. Nu 5 jaar later mogen er al 100 miljoen Indiërs meer naar de stembus.

De dominante thema's in de kiesstrijd zijn de corruptie en de hoge inflatie. De regerende Congrespartij heeft het moeilijk omdat veel Indiërs vinden dat ze haar beloftes van verjonging en strijd tegen de corruptie niet heeft kunnen waarmaken. De Congrespartij is al aan de macht sinds 1952 en is de partij van premier Manhoman Singh, die al heeft aangekondigd dat hij geen nieuwe termijn zal opnemen.

De hindoe-nationalistische partij BJP, die nu in de oppositie zit, is de belangrijkste kanshebber op de zege. De partij wordt geleid door de charismatische en controversiële Narendra Modi, die dus veel kans maakt om Singh op te volgen. Voorts doet ook de AAP, een nieuwe anti-corruptiepartij, het goed in de peilingen.

AP2014
AP2014