Holcim en Lafarge samen grootste cementproducent ter wereld

Het Zwitserse Holcim en het Franse Lafarge gaan fuseren tot 's werelds grootste cementproducent. De naam van de nieuwe groep wordt LafargeHolcim. Het Belgische GBL zal zowat 10 procent van de nieuwe groep in handen hebben. Vrijdag was al duidelijk geworden dat beide bedrijven een fusie bestudeerden. CEO wordt Bruno Lafont, de huidige topman van Lafarge.

Door de fusie ontstaat de absolute nummer één in de cementsector, een industrie die kampt met overcapaciteit en hoge energiekosten. De nieuwe groep heeft een gecombineerde omzet van 32 miljard euro en een gecombineerde operationele winst (ebitda) van 6,5 miljard euro. Er worden synergieën voorzien van meer dan 1,4 miljard euro. De transactie zal naar verwachting in de eerste jaarhelft van 2015 worden afgesloten.

Het Belgische GBL van miljardair Albert Frère steunt de toenadering, luidt het in een mededeling. GBL is de belangrijkste aandeelhouder van Lafarge, met een deelneming van 21 procent. De participatie vertegenwoordigt een marktwaarde van 3,9 miljard euro. GBL zal haar aandelen inbrengen in het openbare ruilbod van Holcim. Na de transactie zal GBL ongeveer 10 procent van de nieuwe groep bezitten.

Herstructurering?

De fusie zal niet leiden tot sluitingen van fabrieken, zo verzekerden Holcim-voorzitter Rolf Soiron en Bruno Lafont, de topman van de toekomstige fusiegroep LafargeHolcim. "We fuseren niet om radicaal te herstructureren", aldus Lafont.

Toch wijzen analisten erop dat de fusiegroep wellicht afdelingen van de hand zal moeten doen waar er overlappende activiteiten zijn, en dat is zowel in Europa het geval als elders. In Europa wordt vooral richting Frankrijk gekeken, maar ook onder meer in Spanje en Duitsland zijn er overlappende activiteiten.