Kerry en Lavrov bellen met elkaar over Oekraïne

De Verenigde Staten en Rusland zijn het volgens Washington eens geworden over rechtstreekse gesprekken over de situatie in Oekraïne. Aan het overleg zouden ook vertegenwoordigers van de Europese Unie en Oekraïne deelnemen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov kwamen tot een akkoord tijdens een telefoongesprek.
AP2014

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry drong, tijdens zijn telefoongesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov, er op aan om "publiekelijk afstand te nemen van de separatisten, saboteurs en provocateurs in Oekraïne".

Daarmee verwees Kerry naar de pro-Russische activisten die eerder de stad Donetsk uitgeroepen hadden tot een "soevereine volksrepubliek" en overheidsgebouwen hadden bezet.

"De Verenigde Staten zijn bezorgd over de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne", zei Kerry nog. Hij waarschuwde Lavrov ook dat elke verdere stap van Moskou om Oekraïne te destabiliseren gevolgen zou hebben voor Rusland.

Volgens Kerry en Lavrov zouden de rechtstreekse besprekingen tussen Oekraïne, Rusland, de VS en de EU binnen tien dagen gehouden moeten worden.