Nederlandse pater in Syrië vermoord

De Nederlandse pater Frans van der Lugt is vanochtend in de Syrische stad Homs vermoord. Gewapende mannen ontvoerden hem uit het huis van de paters jezuïeten en schoten hem twee kogels door het hoofd. Dat heeft secretaris Jan Stuyt van de Nederlandse Orde van de Jezuïeten laten weten.
Pater van der Lugt begin dit jaar in het klooster in Homs

Van der Lugt vertrok bijna 50 jaar geleden naar Syrië. Hij werkte in Homs met jongeren met een beperking en zorgde voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten. De priester verbleef in een pand van de Jezuïeten in de wijk Bustan al-Diwan. Dat is een deel van Homs dat door jihadisten en andere strijders is ingenomen.

Van der Lugt sprak begin dit jaar in een filmpje op het internet over de nijpende situatie in Homs. "Wij houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood", zei hij in het Arabisch.

Volgens Stuyt en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wilde de katholieke pater ondanks herhaalde verzoeken niet weg uit het stadsdeel. "Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen", zei Stuyt enkele maanden geleden.

Volgens gouverneur Talal al-Barazi van Homs hebben strijders van het extremistische al-Noesrafront de Nederlandse pater vermoord. Het Noesrafront is een vertakking van Al Qaeda.