Tot vier jaar cel voor dodelijke "straatrace" in Bree

Het Antwerpse hof van beroep heeft de twee beschuldigden tot drie en vier jaar cel veroordeeld voor kwaadwillige verkeersbelemmering met de dood tot gevolg. Dit werd beslist naar aanleiding van een vermoedelijke straatrace in Bree waarbij twee doden vielen in 2012. Volgens de rechter brachten de twee bestuurders elkaar en hun passagiers in gevaar door hun roekeloze rijgedrag en de erg hoge snelheden.

De feiten dateren van 25 november 2012, toen een Porsche en een Mercedes aan hoge snelheid crashten op een verhoogde rotonde op de Rode Kruislaan in Bree. De twee passagiers van de Porsche overleefden de klap niet.

Volgens het Openbaar Ministerie waren de twee bestuurders met elkaar aan het racen. Ze werden daarom aanvankelijk vervolgd voor kwaadwillige verkeersbelemmering, maar de correctionele rechtbank in Tongeren stelde vorig jaar voor om dat te herkwalificeren naar "onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzichtigheid". Dat zou het incident in feite tot een verkeersongeval hebben herleid. De burgerlijke partijen en het Openbaar Ministerie gingen tegen dat tussenvonnis in beroep, waarna het Antwerpse hof van beroep besliste om de zaak volledig naar zich toe te trekken.

De verdediging bleef intussen betwisten dat het om een race ging, maar volgens het hof van beroep waren er dankzij onafhankelijke getuigenissen en bevindingen van een verkeersdeskundige voldoende aanwijzingen dat er in ieder geval sprake was van kwaadwillige verkeersbelemmering en "extreem roekeloos rijgedrag". Het overlijden van de twee passagiers van de Porsche was volgens de rechter daar een gevolg van.