Vlaamse opera valt in de prijzen op International Opera Awards

De Vlaamse Opera heeft met de productie "Parsifal" een International Opera Award 2014 gewonnen in de categorie beste productie. Ook in de categorie beste gezelschap was de Vlaamse Opera genomineerd. De vorige maand overleden Belgische opera-intendant Gerard Mortier werd er geëerd voor zijn levenswerk.

De International Opera Awards werden maandagavond uitgereikt in Londen. "Persifal" kon er de nominatie voor beste productie verzilveren. Het is niet de eerste keer dat de productie een prestigieuze prijs wint. Eerder werd de productie ook al uitgeroepen tot Productie van het Jaar in het jaarboek van Opernwelt.

Regisseur Tatjana Gürbaca ging de prijs in ontvangst nemen samen met Aviel Cahn, intendant van de Vlaamse Opera. Gürbaca droeg de prijs op aan iedereen die meewerkte aan de productie. "De Vlaamse Opera is een beetje mijn familie geworden", zegt ze. "Zonder het enorme talent in Antwerpen en Gent zouden we hier niet staan."

"Twee keer een prestigieuze prijs winnen voor één productie is wel heel uitzonderlijk", zegt Cahn. "Dit is een enorme erkenning voor de artistieke ambitie van de Vlaamse Opera."

Ook in de categorie beste gezelschap maakte de Vlaamse Opera kans op een prijs, maar die eer viel te beurt aan de Opera van Zürich. "Verliezen van Zürich is voor Vlaanderen zeker geen schande gezien het verschil in de budgetten waarmee we werken", zegt Cahn.

Gerard Mortier, de opera-intendant die vorige maand overleed, kreeg een Life Time Achievement Award voor zijn levenswerk. Bernard Foccroulle mocht een prijs in ontvangst nemen voor zijn festival Aix-en-Provence.