Vrachtruimteschip maakt zich los van ISS

Het onbemande Russische vrachtruimteschip Progress-54 heeft zich vandaag losgemaakt van het Internationaal Ruimtestation ISS, om plaats te maken voor een nieuwe cargo en om later zelf op te branden. Dat heeft de NASA getwitterd.
De Progress 54 bij het aanmeren op 30 november.

De Progress 54 (volgens de Amerikaanse telling, Progress M-21M volgens de Russische telling) werd op 26 november 1913 gelanceerd en hing sinds 30 november aan het ISS. Hij was geladen met 800 kilogram brandstof, 50 kilogram zuurstof, 420 kilogram water en 1.314 kilogram wisselstukken, toestellen voor experimenten en andere benodigdheden.

Om 15.58 uur Belgische tijd heeft de Progress 54 zich losgemaakt van het ISS. In tegenstelling tot de normale gang van zaken zal het vrachtruimteschip nog tot 18 april als een autonoom lab rondom onze planeet wentelen. Volgestouwd met afval zal het uiteindelijk een kamikazeduik nemen in de atmosfeer en opbranden. Wat niet opbrandt, zal in de Stille Oceaan terechtkomen.

Op de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan is een Sojoez-U draagraket klaargezet die woensdag om 16.25 uur Belgische tijd de nieuwe Progress naar het ISS moet lanceren. Het gaat om de Progress 55, die reeds zes uur na de lancering zich moet vastkoppelen aan het ISS.

Ook de nieuwe onbemande cargo zal 2,5 ton goederen meebrengen voor de zes bemanningsleden van het ISS. Het gaat ook nu onder meer om brandstof, voedsel, water, wetenschappelijke uitrusting, kleren, en persoonlijke spullen voor het zestal zoals brieven en geschenken.