Zeven Vlaamse documentaires trekken naar Zwitsers filmfestival

De lange documentaires "9999" van Ellen Vermeulen, "Waiting for August" van Teodora Mihai en "Desert Haze" van Sofie Benoot zijn geselecteerd voor Visions du Réel, het internationale documentairefestival in het Zwitserse Nyon. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds maandag. Het documentairefestival vindt plaats van 25 april tot 3 mei. In totaal doen er zeven Vlaamse inzendingen mee in de competitie.

Ook de twee VAF Wildcardlaureaten, "28 Rue Brichaut" en "Peut-être le noir", staan er geprogrammeerd, net als "PS São Paulo" van Leni Huyghe. Het documentaireproject "California City" van Sofie Benoot, Isabelle Tollenaere en Liesbeth De Ceulaer wordt tijdens het festival gepitcht.

"Desert Haze" gaat in wereldpremière in de speelfilmcompetitie van Visions du Réel. De documentaire die Benoot naar het droge, mythische landschap van het Amerikaanse Westen voert, is het sluitstuk in de trilogie over Amerika die de cineaste realiseerde.

Ook het met Vlaanderen geco-produceerde "See No Evil" van Jos De Putter, een essay over drie beroemde apen op rust die terugblikken op hun leven, zit in de internationale competitie.

"Waiting for August", over een 15-jarig Roemeens meisje Georgiana die in afwezigheid van haar moeder de verantwoordelijkheid voor haar zes broers en zussen op zich moet nemen, en "9999", dat geesteszieke misdadigers volgt in de gevangenis van Merksplas, worden vertoond in État d'esprit, de sectie die speciale aandacht geeft aan nieuw talent. De twee films worden in Nyon ook vertoond binnen het programma Regard Neuf dat debuutfilms uit de officiële selectie groepeert.

Het luik Premiers Pas, een verzameling korte documentaires van studenten, vertoont "28 Rue Brichaut" van Hannes Verhoustraete, "Peut-être le noir" van Juliette Joffé en "PS São Paulo" van Leni Huyghe.

Het met Vlaanderen geco-produceerde "Ne me quitte pas" van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden tenslotte, vindt onderdak in de sectie Wide Angle, waar het publiek internationale festivalfavorieten kan ontdekken.