"Elke nieuwe plaat kan je maken of kraken, maar je moet risico's nemen"

Frontman van Channel Zero Franky De Smet-Van Damme liet verstaan dat zijn band op de nieuwe plaat een andere weg inslaat zonder zijn geschiedenis te verloochenen. Sinds het plotse overlijden van drummer Phil Baheux moest de Belgische metalband zich bezinnen over zijn muzikale toekomst. "Je moet als groep hoe dan ook blijven evolueren."

De nieuwe plaat heet "Kill all kings". Wat de fans mogen verwachten van het nieuwe werk van Channel Zero? Vernieuwing, zonder de roots van de groep te verloochenen, zo vertelde zanger Franky De Smet-Van Damme in "Café Corsari". "We klinken als een Channel Zero 2.0, omdat we willen blijven evolueren als groep. We hebben een nieuwe Amerikaanse gitarist, en de onverwachte dood van Phil heeft ons hoe dan ook doen nadenken."

Phil Baheux, jarenlang drummer bij de groep, overleed vorige zomer geheel onverwacht. Dat zorgde voor een schokgolf bij de fans, maar ook bij de leden van de band met wie hij jarenlang lief en leed deelde op het podium. "Dat was een slag in ons gezicht. Phil was een boom van een vent die leefde aan 300 km/u, een grapjas ook. Hij was een crème van een gast, maar wel eentje die graag op de rand van het verhaal liep. Zijn dood was voor ons een enorm verlies, zeker omdat we nadachten over een nieuwe plaat. En bij studio-opnames vormen de drumpartijen de kapstok van het verhaal."

"We willen een boodschap brengen, maar wel eentje met volume"

Niet enkel muzikaal maar ook inhoudelijk gaat Channel Zero voor een mix van vernieuwing en het vertrouwde elan. "Op de plaat gaat het over de absurditeit van onze relatie als burgers tegenover de grootbanken. Alles en iedereen doet mee aan het systeem waarin we onszelf allemaal voorbij lopen. Straks moeten we ook nog betalen om te mogen ademen. Daar kan ik mij enorm kwaad in maken, en metalmuziek heeft eigenlijk altijd een beetje boosheid in zich. En los daarvan luisteren onze fans ook graag naar de boodschap die we brengen. "

De band gaat de komende maanden weer volop optreden. Naast een concert in de AB eind deze week, volgen onder meer de festivalpodia van Dour en Rock Zottegem. En daar blijft het niet bij. "We zijn ook bezig met een wereldverhaal, onder meer Japan lonkt voor ons. Dankzij de nieuwe plaat gaan we echt de goede richting uit."